Teknologian kehittyessä, myös tatuointeja on alettu hyödyntää erilaisiin tarkoituksiin. Tiedemiehet eivät näe tatuointeja vain ihon koristeena, vaan heille ihoon liitettävä kuva avaa aivan uudenlaisia, funktionaalisia ulottuvuuksia. Uusin idea kuulostaa jo siltä, että se olisi vedetty suoraan Sci-Fi -elokuvasta. Vuonna 2016 Microsoft ja MIT julkaisivat ideansa kultalehtitatuoinnista , jolla voisi hallita älypuhelinta. Tatuointi on suunniteltu pysyväksi, mutta lyhytaikaisia tatuointeja on myös alettu kehittää sellaisten start-upien kuten Inkboxin toimesta.

Tatuoinnissa käytetään kultalehteä, koska se johtaa sähköä ja on suhteellisen halpa materiaali pienen tatuoinnin tekemiseen. Lisäksi kulta on ihoystävällinen ja lujatekoinen materiaali, joten se kestää hyvin arkipäiväisen käytön. Kultaa ja metallisia tatuointeja on tehty jo aiemmin, mutta ne eivät ole johtaneet sähköä. Idea DuoSkinin kehittämiseen lähtikin liikkeelle metallisten tatuointien tultua muotiin.

Idean keksijät ja kehittelijät pitävät tätä DuoSkiniä erittäin käyttäjäystävällisenä sekä samalla myös esteettisenä. Visuaalisia vaikutteita lehtikultatatuoinnit ovat ottaneet korumuotoilusta ja perinteisistä tatuoinneista. Duoskinin idea on yksi ensiaskelista tatuointien teknologiseen käyttöön ja ihmisen omien kapasiteettien laajentamiseen. Nyt jo tatuointeja käytetään korjaamaan arpia ja puuttuvia ruumiinosia. Lisäksi 3D-printtauksen myötä tatuointien käyttömahdollisuudet ovat laajentuneet.

Älytatuoinnin toimintaImage result for South by Southwest "Sci-Fi no Longer"

Älypuhelimen hallinnan lisäksi DuoSkiniä voi käyttää tiedonsiirtoon NFC-yhteydellä, siihen voi varastoida tietoa, sillä voi avata ovia ja sytyttää valoja, säätää puhelimen äänenvoimakkuutta sekä kirjoittaa. Tatuoinnin voi myös suunnitella niin, että se vaihtaa väriä kehon lämpötilan mukaan ja se voi näyttää mielialasi sekä sään. Esteettisesti näyttävimmässä DuoSkinin versiossa tatuointiin on liitetty jopa värikkäästi hohtavia LED-valoja.

Samantyyppisiä ideoita on heitelty ilmaan jo aiemmin. Vuonna 2012 Nokia haki patenttia keksinnölle, jossa tatuointi tehdään ferromagneettisella musteella. Kun kännykkään tulee puhelu tai viesti, tatuointi värisee iholla. Aiemmin, vuonna 2010 tiedemies yhdessä Microsoftin kanssa kehitteli Skinputiksi kutsuttua ideaa, jossa kämmentä tai kämmenselkää voi käyttää kosketusnäyttönä. Tämä keksintö olisi tosin ollut kallis toteuttaa, toisin kuin DuoSkin.

Vastaanotto

DuoSkin on otettu vastaan erittäin positiivisesti niin muodin kuin tieteenkin maailmassa jo heti julkaisuvuoden jälkeen. Vuonna 2017 DuoSkiniä käytettiin muun muassa New Yorkin muotiviikoilla. Samana vuonna innovaatio voitti South by Soutwestin “Sci-Fi no Longer” -palkinnon.