Horuksen silmät naisen niskassa

Hieman yli kolme tuhatta vuotta sitten Egyptissä istui nainenImage result for Horuksen silmät naisen niskassa tatuoitavana. Hänen niskaansa, olkapäihin ja selkään piirtyvät pahoilta hengiltä suojaavat Horuksen silmät. Nuo haukkamaiset silmät tuijottavat sinua takaisin katsoisit naista sitten mistä suunnasta tahansa. Lantiota koristavat kukkivat lootuksen kukat, käsiä menat-kaulakoruja kantavat lehmät ja niskaa paviaanit. Kun naisen muumioitunut ruumis löytyi, arkeologit löysivät ensimmäiset todisteet muinaisen Egyptin esittävästä tatuointitaiteesta. Aiemmat löydetyt tatuoinnit ovat olleet abstrakteja geometrisia linjoja, viivoja taikka pisteitä. Näitä yksinkertaisia tatuointeja on löytynyt noin kahdentoista naismuumion kehosta. Yleensä tatuoinnit ovat olleet vatsanseudulla ja arkeologit uskovat tämän viittaavaan suojelukseen raskauden aikana.

Uskonnollisuuden merkit

Tatuointitekniikasta ei ole saatu selvää, mutta hyvin säilyneet tatuoinnit kertovat, että menetelmä on varmasti vienyt paljon aikaa ja on varmasti hyvin kivulias, ottaen huomioon herkät tatuointipaikat, kuten niskan. Nainen on varmasti tatuoitu eläessään, joten tatuoiminen on ollut todennäköisesti erittäin tärkeä ja merkittävä asia niin hänelle kuin myös ympäröivälle yhteiskunnalle. Tärkeä, uniikki ja pysyvä uskonnollinen rooli oli naiselle julkinen, sillä tatuoinnit on tehty hyvin näkyviin kehon paikkoihin.

Yksi selitys tatuoimisen merkitykselle voi löytyä kuvien symbolisesta merkityksestä. Useat kuviot viittaavat uskontoon: Menat- kaulakoruja kantavat lehmät yhdistetään lehmäjumalatar Hathoriin. Hathor oli muun muassa hautausmaiden suojelija, mutta myös äitiys, imetys, rakkaus, musiikki ja tanssi yhdistetään tähän jumalattareen. Käsivarsista ja kurkusta löytyvät lehmän symbolit saattavatkin täten viitata musiikkiin ja niiden uskottiin kenties antavan kantajalleen maagisia voimia lauluun ja instrumenttien soittoon. Toisaalta taas Hathroin yhteys kuolemaan taivaan jumalattarena tuo toisenlaisen tulkinnan muumion tatuointiin.

Naisen pää ja jalat puuttuvat, mutta kehosta ja käsistä löytyi kaiken kaikkiaan kolmekymmentä erilaista eläinaiheista tatuointia. Hänen uskotaan olleen kuollesaan noin 24-35 -vuotias ja todennäköisesti Hathorin jumalattaren papitar.

Aiempien historiantutkijoiden mukaan egyptiläiset papittaret maalasivat eläinten kuvia ihoonsa. Nyt näyttää siltä, että kuvia myös tatuoitiin ja siihen viittaavat myös muut todisteet: Haudassa olevissa seinämaalauksissa on naisia, joiden ihoa on tatuoitu. Tatuointilöydös esiteltiin yleisölle huhtikuussa 2006. Muumio löytyi Deir el-Medinan kylästä, Niilin joen läheltä. Kylää asuttivat aikoinaan faaraoiden tumbien suunnittelijat ja rakentajat.