Jäämies Ötzi ja maailman vanhimmat tatuoinnit

Tatuoinnin historia ulottuu kauas, niin kauas, että emme oikeastaan ihan varmaksi pysty sitä sanomaan. Vanhin todiste tatuointikultImage result for Jäämies Ötzi ja maailman vanhimmat tatuoinnittuurin olemassaolosta linkittyy Ötziksi nimettyyn jäämieheen, joka eli kuparikaudella, yli 5300 vuotta sitten. Kun Italian Alpeilla, lähellä Itävallan rajaa retkeilleet turistit sattumalta löysivät Ötzin muumioituneen ruumiin vuonna 1991, tekivät he löydön, josta tultaisiin puhumaan vielä vuosikymmeniä. Jäässä ja lumessa yllättävän hyvin säilyneestä ihosta löytyi aluksi kymmenisen tatuointia ja pidempien tutkimusten myötä määrä nousi 61 tatuointiin. Niitä oli ympäri kehoa aina vasemmasta ranteesta, keskiruumiseen, alaselkään ja jalkojen alaosiin.

Ötzin tatuointien määrän varmistumisessa on mennyt aikansa, sillä vaikka ruumis on ikäänsä nähden säilynyt hyvin, on iho rypistynyt ja tummunut entisestään. Tatuoinnit oli tehty pistämällä neulalla ja sen jälkeen hankaamalla kovaa kivihiiltä ihoon. Ötzin jo tummasta ihosta onkin ollut omat haasteensa löytää tummia, hiilen värjäämiä kohtia.

Parantavat tatuoinnit?

Ötzin tatuoinneilla näytti olevan terveydenhoitoon viittaavia merkkejä. Useimmat Ötzin tatuoinnit ovat juuri niillä pisteillä, joita tänäkin päivänä käytetään vielä akupunktio-hoidoissa. Erityisesti jalkojen ja käsien, sekä alaselän tatuoinnit viittaavat siihen, että tatuointeja olisi käytetty Ötzin nivelkipujen hoitoon sekä selkärangan rappeutumista vastaan. Näistä vaivoista jäämiehen tiedetäänkin kärsineen sillä nivelistä ja selkärangasta on löytynyt rasitusvammoja. Viimeisin Ötziltä löydetty tatuointi viittaa myös rintakipujen hoitoon.

Muodoltaan tatuoinnit olivat pystysuorien ja vaakasuorien viivojen rykelmiä. Osa tatuoinneista muistuttaa ristimäistä kuviota ja ranteissa olevat viivat taas muodostavat rengasmaisen, ranteen ympäri kulkevan muodon. Tatuointien joko arvellaan merkinneen hoitopisteitä tai olleen itse hoitomenetelmä: osa tutkijoista arvelee, että hiilellä olisi uskottu olevan parantava voima.

Tatuointeja ja niiden merkityksiä on tutkittu jo yli 20-vuotta, mutta edelleenkään ei voida sanoa täysin varmasti, mikä niiden motiivi on ollut. Toiset arvelevat että tatuoinneilla merkattiin hoitopisteitä ja toiset taas arvelevat tatuointien olleen itse hoitomuoto.

Ennen Ötzin löytämistä ja tutkimustiedon tarkentumista vanhimpana löydettynä todisteena pidettiin Etelä-Amerikasta löytyneen Chinchorro-muumion tatuointeja. Myöhemmin on kuitenkin selvinnyt, että Ötzin tatuoinnit ovat huomattavasti vanhemmalta aikakaudelta. Nykytutkijoiden mukaan Ötzin tatuoinnit tulevat jäämään historiaan ja uudempia, varhaisempia todisteita tatuoinneista löytyisi, sillä jäämiehen tatuoinnit viittaavat jo melko kehittyneeseen perinteeseen.