Jeremy Lo – borneolaisen tribaalitatuoinnin mestari

Borneolaisen Iban-kulttuurin yksi näkyvä ja edelleen elävä osa ovat tribaalityyliset tatuoinniImage result for Jeremy Lot, jotka nakutetaan ihoon käsin kahta puukeppiä käyttäen. Toisen puukepin päähän kiinnitetään neula ja toista tikkua käytetään vasarana. Neulaa kastettiin hiilestä tehtyyn musteeseen, mutta nykyään Jeremy käyttää kaupallista mustetta käsintehdyn ja luonnonmukaisen sijaan. Tatuointitekniikka on kivulias, mutta lopputuloksena syntyvät geometriset linjat ja kaarevat muodot ovat sitäkin lumoavampia.

Tatuoinnit elämässä ja kuoleman jälkeen

Perinteisesti aiheet ovat saaneet vaikutteita Iban-kultturin syntysijoilta eli viidakosta, sen eläimistä ja kasvistosta. Tatuoinnit symboloivat luontoyhteyttä sekä samalla merkitsivät tatuoidun heimon, mistä päin joen vartta hän tulee ja mitä elämävaihetta hän käy läpi. Toisaalta tatuoinnit antoivat myös camouflage-tyyppisen suojan viidakossa. Nuoria miehiä ei päästetty lähtemään kylästä ilman tatuointia, sillä vain tatuoitujen katsottiin olevan kyllin rohkeita ja vahvoja metsästämään ja sotimaan: Jos nuori mies on selvinnyt kivuliaasta tatuointiprosessista, hän selviää myös ulkomaailman vaaroista. Ensimmäiset tatuoinnit tehtiin teini-iässä. Riitti aikuisuuteen alkoi, kun poikien olkapäihin tatuoitiin pyöreät, kukkamaiset tribaalit. Lisäksi uskottiin, että kuoleman jälkeen joen jumala ei päästäisi sinua ohitse ellei tunnista kuollutta kulkijaa tämän tatuoinnistaan.

Sarawak ja maailma

Sarawakista, tatuointiperinteen synnynalueelta kotoisin oleva Jeremy on tatuoinut 16-vuotiaasta asti. Monet tatuointinperinteen ylläpitäjät eivät ole saavuttaneet samanlaista maailmanmainetta kuin Jeremy. Tämä johtunee siitä, että mestari on matkustanut ympäri maailman levittäen tietoa iban-kulttuurista ja sille ominaisesta tatuointityylistä. Länsipuolella, Malesiassa saattaa tatuointeja kohtaan vielä löytyä ennakkoluuloja, mutta Sarawakissa lähes jokaisella on tatuointi ja sitä pidetään osana kulttuuria. Tätä tietoa ja taitoa Jeremy on lähtenyt viemään niin Eurooppaan kuin Pohjois-Amerikkaakin. Isoja tatuointeja hän ei enää tee käsin hakaten, vaan käyttää suosiolla nykyteknologiaa ja konetta. Tosin pyynnöstä Jeremy edelleen toteuttaa pienempiä, vähemmän aikaa vieviä tatuointeja perinteisellä käsin hakkaamisen tekniikalla. Hänen oma mielipiteensä on, että käsin hakkaaminen on vähemmän kivuliasta, sillä tatuointiprosessi on hitaampi kuin koneella.

Nykyään Jeremyllä on Monkey Tattoo Studio Kuchingissä, Borneossa mutta hän työskentelee myös Amsterdamissa, Hollannissa. Lisäksi Jeremy järjestää tatuointitapahtumaa Borneossa, jolloin maahan matkaa tatuoijia maailman joka kolkasta imemään vaikutteita.