Tatuointien historia ulottuu todistettavasti jo tuhansien vuosien päähän. Muumioiden ihoilta on ympäri maailmaa löytynyt erilaisia tatuointeja, joille on pystytty jo antamaan erilaisia merkityksiä. Tatuointi on ollu niin terapeuttinen, yliluonnolinen kuin hoitava ja koristavakin. Myöhemmin tatuoinnit ovat taas saaneet rikollisuuteen ja alamaailmaan viittaavia merkityksiä. Muumioiden ihoilta on ollut ensin haastavampaa löytää tatuointeja, mutta teknologian ja tutkimuksen kehittyessä yhä enemmän tatuoitua ihoa on pystytty jäljittämään. Tätä historiallista, antropologista ja myös taidehistoriallista aineistoa on kuluneina vuosina alettu asettaa yhä enemmän ja enemmän esille museoihin. Tähän saattaisi myös olla syynä tatuointikulttuurin yleistyminen ja siten aihetta kohtaan herännyt uusi kiinnostus.

Kuolleiden vankien, legioonaalaisten ja kuolleiden soturien tatuoidut ihotImage result for Muste iholle

Varhaishistoriallisten ihonapalasten lisäksi näytteille on alettu myös asettaa tuoreempia tatuoituja ihoja ja valokuvia niistä. 1800-luvulla Puolassa kuolleiden vankien tatuoinnit leikattiin irti ja iho säilöttiin formaldehydiin. Myöhemmin Krakovan yliopisto on ottanut kokoelman hoitaakseen ja heidän arkistoistaan löytyy tatuoituja ihonpalaisia vuodesta 1872 lähtien. Puolalainen Katarzyna Mirczak on valokuvannut näitä kokoelmia ja hänen kuvansa ovat kiertäneen useassa kansainvälisessä näyttelyssä. Taiteilija on selvittänyt tatuointien

aihepiirejä ja tekniikoita sekä merkinnyt muistiin jokaisen vangin rikoksen. Tatuoitujen ihonkappaleiden arkistoiminen taikka niiden käyttäminen museo-objektina ei rajoitu vain puolalaisiin vankitatuointeihin.

Vuonna 2014 Romaniassa esiteltiin myöskin 1800- ja 1900-luvulta peräisin olevia tatuoituja ihonpalasia. Romanialainen oikeustieteilijä Nicolae Minovici otti tatuoinnit talteen kuolleita ja säilytti kokoelmaansa oikeuslääketieteellisessä instituutissa, jossa hän tutki muun muassa tatuointien ja rikollisen käyttäytymisen yhteyksiä. Kokoelmista löytyy muun muassa ranskalaiseen muukalaislegioonaan kuuluneen Alexandru Popescun iholle tehtyjä tatuointeja. Tatuointien muste tehtiin sekoittamalla tuoretta virtsaa ja poltettua öljyä.

Varhaisempaa tatuointikuvastoa laittoi näytille British Museum vuonna 2017 auenneessa näyttelyssä, jossa yhtenä esineenä nähtiin jo 2 400 vuotta sitten kuolleen skyyttiläisen soturin tatuoitua ihoa. Antiikin Kreikan ja Rooman aikoihin sijoittuvassa skyyttiläisessä kulttuurissa oli varsin normaalia, että sekä naiset ja miehet olivat tatuoituja. Tyylitellyt eläimet taikka abstraktit muodot oli tatuoitu rintaan, jalkoihin tai käsien yläosiin eli sellaisiin paikkoihin, joita ulkopuoliset eivät näe. Objekti on lainattu Pietarin Eremitaasin museon kokoelmista.