Norman K. Collins – amerikkkalaisen perinteen pioneeri

Norman K. Collinsia (1911-1973), joka paremmin tunnetaan Sailor Jerrynä, pidetään old school -tatuointityylin isänä. Toisin kuin nykypäivänä, 1920-luvulla tatuoinnit olivat Yhdysvalloissa osa vastakulttuuria, mainstreamin vastapuolta ja edustivat yleisten normien ulkopuolella elämistä. Rääväsuinen Collins herätti aikalaisissaan paljon huomiota kulkiessaan valkoisessa t-paidassaan, joka paljasti täyteen tatuoidut kädet.

NuoruusvuodetImage result for Norman K. Collins

Monet lähtivät etsimään amerikkalaista unelmaa matkustellen pitkin Amerikkaa. Näin teki myös Collins. Hän lähti jo teini-ikäisenä matkustamaan ympäri Yhdysvaltoja liftaten ja juniin hyppien. Vaikka monet muut lähtivät pakosta, Collinsille elämätapa merkitsi vapautta, mahdollisuuksia ja seikkailua. Jo tien päällä Collins alkoi tehdä ensimmäisiä tatuointejaan piirtäen vapaalla kädellä, mustalla musteella ja yhdellä neulalla, pisto kerrallaan.

Chicago

Collins asettui Chicagoon, jossa hän kohtasi kaksi tosirakkauttaan; tatuoinnit ja laivat. Chicagossa Gob Thomas opetti Collinsia käyttämään tatuointikonetta ja Collins opetteli tatuoimalla pummeja. Palkkioksi hän antoi muutaman kolikon ja viiniä sille, joka suostui tatuoitavaksi.

Chicagossa Collins liittyi laivastoon, jossa hän jatkoi junalla aloitettua seikkailuaan. Laivaston aikana rakkaus laivoja kohtaan syveni ja lopulta Collins osasi navigoida melkeinpä millä tahansa laivalla.

Honolulu

Laivaston jälkeen Collins asettui rauhalliselle Havaijin saarelle. Pearl Harbourin pommituksen myötä Honolulusta tuli amerikkalaisten sotilaiden rantakohde ennen sotaan lähtöä. Honolulun Hotel Street täyttyi baareista, bordelleista ja tatuointistudioista, joissa sotilaat ahmivat viimeiset kokemuksena ja täyttivät kaikki tarpeensa ennen sotaan lähtöä. Monelle asiaan kuului myös tatuoinnin ottaminen, joten Collinsille tämä oli siten merkittävä käännekohta tatuoijana. Sailor Jerry oli syntynyt.

Old schoolin vaikutteet

Collins pääasiassa tatuoi amerikkalaisia sotilaita ja siksi saattaakin kuulostaa surkuhupaisalta, että tatuointityylin vaikutteet tulivat Japanista. Sailor Jerrystä tuli ensimmäinen länsimaalainen, joka kävi kirjeenvaihtoa japanilaisten tatuointimestareiden kanssa. He vaihtoivat ideoita, oppeja ja tekniikoita keskenään. Näin old schoolista tuli yhtä aikaa kaunista ja radikaalia sekä taiteellista ja ikonista.

“En ole tehnyt parastani vielä, vain parhaani tähän mennessä”

Tässä Sailor Jerryn sloganissa tiivistyy hänen intohimonsa alaa kohtaan sekä omistautuminen ja halu kehittyä. Hänen tyylinsä kopioijat turhauttivat Jerryä ja hän kieltäytyikin tatuoimasta niille, jotka olivat epäkunnioittavasti ottaneet kopioijien tekemiä tatuointeja aiemmin.

Jerry jatkoi intohimoaan laivojen parissa. Tämän lisäksi hän opetteli sähkömieheksi, jolloin hän pystyi paremmin kehittämään tatuointikoneiden tekniikkaa.