Rouva Cao ja shamaaniset tatuoinnit

Rouva Cao eli Pohjois-Perussa Moche-kulttuurin aikakaudella, joka sijoittuu laveasti aikavällille 300 eaa. ja 100 jaa. Caon tiedetään menehtyneen synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Hän oli kuolleessaan arvioiden mukaan 20-25 -vuotias. Moche-kulttuurissa ei ollut tapana muumioida kuolleita, mutta rouva Caon ruumis onneksi niin teki ja hänen muumioitunut ruumis löydettiin vuonna 2006 El Brujon arkeologisilta kaivauksilta, La Libertadin alueelta, joka sijaitsee noin 45 kilometriä pohjoiseen Trujilloksesta.Image result for Rouva Cao ja shamaaniset tatuoinnit

Muumioituneen ruumiin lisäksi haudasta löytyi jotain, mikä mullisti koko käsityksen tästä esikolombiaanisesta kulttuurista. Hauta oli nimittäin täynnä koruja, aseita ja muita erilaisia rikkauksia. Tästä pystyttiin jo päättelemään, että rouva Caolla oli erittäin korkea asema yhteiskunnassa. Lisäksi hänet oli haudattu temppelin sisätiloihin, minne ei yleensä haudattu edes mieshallitsijoita. Caon viereltä löytyi toinen ruumis, teini-ikäinen tyttö, mikä viittaisi uhrilahjaan kuoleman jälkeiselle tielle. Rouva Caon muumioituneen ruumiin jälkeen on löytynyt jopa kahdeksan poliittisessa taikka uskonnollisessa valta-asemassa olevan moche-naisen muumiota.

Tämä löytö sinällään jo todisti jotain ennen uskomatonta. Ennen näitä löytöjä esikolumbiaanisten kulttuurien uskottiin olevan täysin miesvaltaisia.

Caon tatuoinnit

Vain vajaa 150 cm pitkän rouva Caon paksu tukka on letitetty, hänen kätensä, sormensa, käsivartensa, jalkansa ja nilkkansa ovat täynnä tatuointeja. Ruumiin osissa kiertelevät käärmeet, hämähäkit, merihevoset ja muut uskonnolliset taikka yliluonnollisuuteen viittaavat symbolit sekä geometriset kuviot. Käärmeiden ja hämähäkkien on tulkittu viittaavan erityisesti maan hedelmällisyyteen.

Caon lähes kauttaaltaan tatuoitu iho vahvistaa hänen eliittiasemaansa kuulumista, sillä moche-kulttuurissa varsin yleiset spirituaaliset symbolit kuuluivat vain tietynlaisessa valta-asemassa oleville. Ennen Caon löytymistä, tatuointeja on löydetty vain miesten ruumiista.

Tatuoitujen jäsenten arvellaan olleen merkki myös siitä, että Caolla oli yliluonnollisia lahjoja. Yliluonnollisiksi lahjoiksi lasketaan esimerkiksi sellaiset shamanistiset taidot kuten parantaminen ja taivaanmerkkien lukeminen.

Tatuointien uskottiin ja uskotaan edelleen voimistavan taikka antavan symboloidun kuvan voiman. Tämä teoria tukee myös sitä, että vain harvoilla ja valituilla eli toisin sanoen arvovaltaisilta henkilöiltä on löytynyt tatuointeja. Caon iholta löytyneet eläintatuoinnit edustavat kaikkia eläimiä, joita Moche-kulttuurissa pidettiin jumalallisina ja täten voimme yhdistää Caon yliluonnollisiin voimiin ja taitoihin.