Tatuointien luonne on pysyvä, eikä sitä ole aiemmin ollut helppo, eikä missään nimessä halpaa poistaa. Nykyteknologia tatuotointien poistamisen laserilla on kehittynyt huimasti ja nykyään ihon siivoaminen ikävistä muistoista on jo helpompaa. Teknologian kehitys ei ole luonut vain uusia mahdollisuuksia, mutta myös muuttanut koko tatuointikulttuuria paljon. Tatuointien laserpoistojen yleistyminen ja kehittyminen on hyödyttänyt erityisesti niitä, joiden tatuoinnit muistuttavat menneisyydestä ja jolloin puhtaalta pöydältä, elämän uudelleen aloittaminen on ollut vaikeaa.

Tautointien poisto ihmiskaupan uhreiltaImage result for Uusi alku tatuoinnit poistamalla

Monet ottavat tatuoinnin merkatakseen jonkin itselleen merkittävän muiston taikka kunnioittaakseen tiettyä ideologiaa taikka henkilöä. Historiallisesti tatuointien on uskottu suojelevan ja antavan voimia. Mutta, mitä jos tatuoinnin tuottama muisto onkin kivulias?

Ihmiskaupan uhriksi joutuneet seksityöläiset ovat heidän omistajiensa merkkaamia. Tatuoinnit ovat jättäneet pysyvän stigman iholle ja vaikeaa ja traumaattista menneisyyttä voi olla entistä vaikeampia unohtaa. Tästä syytä muun muassa New Yorkin kaupunki on aloittanut ohjelman, jossa nuoret ja teini-ikäiset ihmiskaupan uhrit ja entiset seksityöläiset voivat poistaa ilmaiseksi jengiläisten taikka heidän “omistajiensa” tekemät tatuoinnit. NYC Child Tattoo Eradication Network Aloite perustuu jo vuosikymmen sitten aloitettuun Fresh Start Removal ohjelmaan.

Jengitatuoinnit poistamalla uusi elämä

Entisten jengiläisten sekä vankien tatuoinnit ovat pysyvä ja hyvin näkyvä muisto menneisyydestä. Usein uuteen alkuun on vaikea päästä jo siksi, että henkilöä joka kantaa vankilatatuointia, ei pidetä luotettavana taikka jengitatuoinnin kantajan pelätään edelleen harjoittavan rikollista toimintaa. Töiden saaminen on hankalaa, armeijaan ei pysty liittymään ja sosiaalisen elämän aloittaminen uudelleen on vaikeaa, sillä yleisesti ollaan ennakkoluuloisia sellaisia ihmisiä kohtaan, joiden tatuoinnit näyttävät ikävän, rikollisen menneisyyden.

Detroitissa, Yhdysvalloissa sijaitseva Freedom Ink on aloittanut entisten vankien ja jengiläisten tatuointien ilmaisen poistaminen. Omat haasteensa tatuointien poistamiseen tuovat rajalliset resurssit, jolloin apua parempien ja uudempien laitteiden hankkimiseen tarvitaan. Tatuointeja poistattavat asiakkaat eivät ole ottaneet tatuointejaan studiossa ja musteiden laatu sekä tekotekniikka saattavat vaihdella hurjasti, mikä myös luo poistamiseen omat haasteensa.

Poistaminen on kivulias ja saattaa kestää jopa vuoden tatuoinnin koosta ja tyylistä riippuen.