Yksi tatuointityylien tämänhetkinen muotivirtaus on realistuus. Olivat tatuoinnit sitten muotokuvia taikka surrealistisia piirroksia, asiakkaat vaativat yhä realistisempaa jälkeä. Tatuointitekniikka on kehittynyt huimaa tahtia. Pitkään tatuoinnit ovat kuitenkin olleet kaksiulotteisia, mikä tarkoittaa sitä että kuvassa otetaan huomioon vain kaksi ulottuvutta: leveys ja korkeus. Realistinen tatuointityyli on kuitenkin lähtenyt kehittämään kolmiulotteista tatuointityyliä ja siten myös tekniikkaa. Kolmiulotteisessa kuvassa otetaan huomioon leveyden ja korkeuden lisäksi syvyys. Tämän kolmannen ulottuvuuden kautta katsoja pystyy hahmottamaan, mikä objektin osa on lähempänä ja mikä kauempana. 3D-efekti luodaan tatuointeihin valon ja varjon vaihteluilla. Yksi erikoisempi ja vielä vähemmän nähty kolmiulotteinen tatuointityyli on käyttää punaisia ja sinisiä viivoja. Tällaisten tatuointien kolmiulotteisuus paljastuu vasta, kun katson silmien eteen annetaan 3D-lasit.

Tatuoidut nännitImage result for Miss Tétonsina

Koska kolmiulotteisilla tatuoinneilla luodaan optisia illuusioita, sillä on alettu korjata sellaisia kehon puutteita tai haavoja, kuten rintasyövästä selvinneiden naisten nännejä. Rintojen menetys ja niiden korjaaminen on psyykkisesti ja fyysisesti raskasta. Kuva omasta naiseudesta ja identiteetistä on koetuksella, kun oma keho on muuttunut vieraaksi.

Leikkauksissa menetetyn rinnan tilalle rakennetaan yleensä proteesi ja nänni tehdään pigmentointitekniikalla. Tämä tekniikka ei kuitenkaan luo kovin realistista jälkeä ja pigmentointi haalistuu ajan myötä. Kolmiulotteinen tatuointitekniikka on tarjonnut tälle vaihtoehdon ja muun muassa Ranskaan on Miss Tétonsina (tétons eli nännit) tunnettu tatuoija perustanut studion, joka on erikoistunut näihin korjaaviin nännitatuointeihin. Työn psykologinen ja fyysinen merkitys on huomattu myös muualla maailmalla ja myös Yhdysvalloista ja Englannista löytyy nännitatuointeihin erikoistuneita tekijöitä.

Iron Man ja Hämähäkkimies – Tulevaisuuden todellisuus?

3D-tatuoinneista puhuttaessa yleensä viitataan vain tiettyyn piirustustekniikkaan, joka luo optisen illuusion, mutta teknologian kehittyessä tatuointien yhteydessä on alettu puhua jo varsinaisesta 3D-printtaamisesta.

Minnesotan yliopistossa on kehittetty 3D-tekniikka, jossa musteeseen on sekoitettu hopeahiutaleita. Tämä 3D-tatuointi voidaan poistaa, kun sitä ei enää tarvita. Tekniikka mahdollistaisi esimerkiksi biologisten solujen tatuoimisen haavaan, jotta se paranisi nopeammin. Myös armeijan käytössä 3D-tatuointeja voitaisiin käyttää sotilaiden apuna kemiallisten ja biologisten aineiden tunnistamisessa. Tällä tekniikalla tiedemiehet pyrkivät lisäämään ihmisen normaaleja toimintakapasiteetteja ja kykyjä. Alkaakin näyttää siltä, että Marvelin supersankarien maailma on lähempänä kuin uskomme.